Цените на селскостопанските стоки на изхода на фермите през първото тримесечие на тази година падат, но въпреки това не могат да компенсират рязкото поскъпване от втората половина на миналата година.

 

Така селскостопанската продукция в България поскъпва средно със 17.5% спрямо същото тримесечие на 2012 година.

 

В растениевъдството цените се увеличават с 28.9%, а в животновъдството - с 6.0%. По-значително нарастват цените на меката пшеница - с 29.7%, на царевицата - с 25.3%, на ечемика - с 50.8%, на слънчогледа - със 17.6%, на картофите - с 53.3%, на зеленчуците - с 19.1%, на домашните птици - с 12.4%, на кокошите яйца за консумация - с 13.8%

 

Повишението на цените до голяма степен се дължи на поскъпването на стоките и услугите за текущо потребление в селското стопанство.

 

По-високи са цените на посевния и посадъчния материал - с 34.0%, на фуражите - с 18.9%, на електроенергията и горивата - с 3.1%, на минералните торове - с 2.9%.

 

И докато на фона на рецесията в еврозоната цените на горивата вероятно ще намалеят, то необичайно горещото време над Европа и климатичните аномалии в останалия свят могат да доведат до още по-голямо поскъпване през следващите месеци на посадъчния материал и фуражите, а от там и на селскостопанската продукция.