Цените на лекарствата без рецепта са скочили с до 300% за последната година, обявиха лекари, зъболекари и фармацевти след края на извънредно заседание на Обществения съвет по здравеопазване. Причината за поскъпването била следствие от механизмите за намаляване на цените на лекарствата, заплащани от Националната здравноосигурителна каса.

За да компенсират това намаление, фармацевтичните компании увеличили цените на тези медикаменти, които се отпускат без лекарско предписание. По този начин се получило така, че касата плаща по-малко за сметка на пациента, убеден е председателят на Българския фармацевтичен съюз д-р Мирослав Ненчев.

От Зъболекарския съюз добавиха, че ако нещата продължат в същия дух, скоро ще настъпи моментът, в който, за да си купим най-евтиното лекарство, ще ни е нужна двуцифрена сума.

Д-р Ненчев е категоричен, че намаляването на цените на едни лекарства за сметка на други показва цялата несъстоятелност на лекарствената политика, която е водена до този момент.

„От една страна виждаме, че НЗОК плаща по-малко, но пациентите плащат доста повече. И всички приказки, че като намалим надценките на търговците на едро и на аптеките, пациентите ще си купуват по-евтини лекарства, се оказаха напълно несъстоятелни. Не можем само с ПР акции да излизаме пред медиите и да твърдим - днес цените падат, утре падат. Излизаме и казваме - паднаха цените на 60 продукта. Те са паднали, защото са паднали в целия Европейски съюз”, обясни той.

По време на обществения съвет лекари и зъболекари се обединиха около идеята, че подмяната на комисията по цени на лекарствата с Национален съвет е крачка назад. Причината е, че по този начин гарант за лекарствената политика на държавата ще бъде единствено самата държава, поясни д-р Николай Шарков от Българския зъболекарски съюз.

„Факт е, че със създаването на т.нар. съвет, Българският зъболекарски съюз и Българският лекарски съюз бяха на практика отстранени от контрола върху лекарствената политика. А това бяха двете съсловни организации, които благородно пречеха на опитите за лобизъм в една политика, която борави с над 2 млрд. лева, средства на нашия народ”, коментира д-р Шарков.

Сред другите предложения, обсъдени на днешното заседание, е от списъка с референтните държави, по които се определят цените на родните лекарства, да отпадне Гърция или да бъде заменена с Белгия.