Раздвижването на пазара на имоти доведе и до по-големи динамика при наемането на жилища в големите градове. Ако нещата се задържат така още 6-7 месеца, ще има покачване на наемите, прогнозираха за "Стандарт" брокери.

Цените на имотите през 2014 г. се вдигнаха в големите градове. А от декември насам броят на сделките бележи ръст от средно 20-25% на годишна база. Причините за раздвижването на имотния пазар са няколко, коментират брокери. На първо място ниските лихви по депозитите и затварянето на КТБ направиха инвестициите в имоти по-изгодни.

Около 13-14% от сделките с имоти през миналата година са били с цел инвестиция, което е сериозен ръст. Освен това хората се убедиха, че цените повече няма да падат и пристъпват към отдавна отлагани сделки.

Наред с покачване на търсенето завършените качествени проекти са малко, тъй като кризата спря изграждането на нови жилищни сгради. Което от своя страна ограничи предлагането на качествени имоти. Така интересът към тези, които се предлагат на пазара, се увеличи и сделките вече се сключват с минимален коментар върху цената и по-ниски отстъпки до 5% в сравнение с 15% преди година. Заради повишеното търсене на имоти вече са на ход и нови атрактивни проекти за изграждане на жилищни сгради. В столицата през последните месеци е нараснало търсенето на парцели за строителство на апартаменти, казаха брокери.

Най-търсени вече не са гарсониерите, както беше по време на кризата, а двустайните и дори тристайните апартаменти. Причината за това е, че цените на тристайните жилища са паднали до нивото на гарсониерите от 2008 г., преди световната криза да застигне и България. Любими квартали в София си остават южните райони, но от 4-5 години конкуренция им правят кварталите по линията на метрото, като "Младост", "Люлин", "Надежда", а вече нараства и интересът към "Дружба" заради предстоящото откриване на метростанция там.