Цените на основните хранителни продукти остават стабилни. Това показват данните от седмичните анализи на цените на основни хранителни продукти, съобщиха от МЗХ.

През периода на наблюдение отново се наблюдава низходящо движение на цените на брашно тип "500" както на едро, така и на дребно. Средно за страната брашното на едро се търгува на цена 0,89 лв./кг, като се отчита понижение с 0,01 лв./кг. Както при големите търговски вериги, така и при другите търговски обекти средната цена за страната на брашното на дребно се понижава, съответно с 0,02 лв./кг и с 0,01 лв./кг, в сравнение с предходния период.

През анализирания период средните цени на бялата кристална захар за страната както при търговията на едро, така и на дребно, отбелязват минимално понижение. През изминалата седмица средната цена на едро на захарта за страната е 2,25 лв./кг, като бележи минимално понижение под 1% спрямо предходния период. На борсите в страната захарта се предлага в ценовите граници от 2,11 лв./кг до 2,40 лв./кг, съответно в Ямбол и Ловеч. Както при големите търговски вериги, така и в другите търговски обекти, средно за страната цените на захарта леко се понижават. Предлагането на захар на дребно в големите супермаркети варира на цени от 2,22 лв./кг –в Добрич до 2,55 лв./кг –във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен.

И през тази седмица пазарът на пилешко месо в страната остава относително спокоен. Средните цени на едро на замразеното пилешко месо по области се движат в диапазона от 3,10 лв./кг (Русе) до 4,50 лв./кг (Шумен). Преобладават областите, където замразеното пилешко месо е поскъпнало, най-чувствително в Монтана (4,7%). Неповлияни от тези разнопосочни изменения на цените на едро, цените на замразеното пилешко в големите търговски вериги остават без промяна спрямо предходната седмица и са в границите от 3,50 лв./кг (Шумен) до 4,55 лв./кг. Почти в цялата страна цените на дребно на замразеното пилешко месо в другите търговски обекти се запазват на нивата от миналата седмица .Цените на едро на прясно, охладено пилешко месо в по-голямата част от страната остават на нивата от предходната седмица. По области, ценовият диапазон е от 3,80 лв./кг (Търговище) до 4,63 лв./кг (Ловеч).

През последната седмица при търговията с рафинирано слънчогледово олио не се наблюдават сериозни ценови изменения. Средната цена на олиото на едро за страната остава без промяна спрямо предходния седмичен период. При търговията с олио на дребно както в големите търговски вериги, така и в другите търговски обекти се отчита леко понижение на стойностите. Средно за страната цената на дребно на рафинираното олио в големите вериги магазини бележи незначително понижение с 1,3% до 2,95 лв./литър. През тази седмица цените на олиото в малките магазини на страната са в диапазона от 2,83 лв./литър до 3,38 лв./литър.

През периода от 28 септември до 5 октомври средните цени на едро и дребно на яйцата се запазват на нивата от предходната седмица. Цените на дребно на яйца – размер М в големите търговски вериги варират от 0,16 лв./бр. (Шумен) до 0,28 лв./бр. (Разград). Както и през предходния период цените на яйцата – размер L в тези магазини варират от 0,18 лв./бр. (Шумен) до 0,29 лв./бр. (Разград и Силистра).