Злато, желязна руда, мед и соя вероятно ще поевтинеят с най-малко 15 на сто през следващата година, докато акциите ще поскъпнат, това прогнозират анализаторите на Goldman Sachs Group.

 

Низходящите рискове са най-големи за желязната руда, за която се очаква свръхпредлагане през 2014 г. Ценовият натиск ще се засили през втората половина на годината, като златото, медта и соята вероятно ще поевтинеят до най-ниските си нива от 2010 г. насам.

 

Борсово търгуваните суровини, включени в индекса Standard & Poor GSCI загубиха 5.2% от пазарната си стойност през тази година, най-вече заради спекулациите, че Фед ще започне да затяга паричната си политика, пише Bloomberg.

 

От Goldman отчитат, че още през миналата година са предупредили за низходящия ценови риск при суровините и негативната тенденция остава в сила.

 

Златото, което днес се търгува за 1 245 долара за тройунция, ще поевтинее до 1 050 долара в края на следващата година, заради продължаващото възстановяване на икономиката на САЩ. През 2013 г. цената на метала е на път да регистрира първото си понижение на годишна база от началото на века насам. След като вчера протоколът от последното заседание за определяне на монетарната политика на Фед показа, че централната банка може да започне да затяга паричната си политика в следващите месеци, златото поевтиня с 2.6%.

 

Соята ще загуби повече от една четвърт от стойността си през следващата година, а медта ще поевтинее от 6 981 долара за тон сега, до 6 200 долара за тон.

 

Анализаторите на Goldman очакват излишък от желязна руда през следващата година, който ще е най-голям през второто и третото тримесечие. В резултат цените ще падната от 135 долара за тон в момента, до средно 108 долара за тон през 2014 г.

 

Низходящи рискове има и за цените на енергийните суровини. В Лондон цената на сорт Брент ще падне от 108 долара за барел в момента, до 105 долара в края на 2014 г.