В Централната минерална баня в София ще се направи СПА-център, а с останалата гореща вода ще се отопляват сградите в близост – на Дирекция архитектура и градоустройство, на МС, на социалното министерство и на НС.

 

В едната част на банята ще се намира СПА-центъра, а в другата ще бъде изграден музеят на София, който трябва да е готов до 2012 г. Това се предвижда по проект на Столичната община, която днес официално си върна още осем минерални извора в София, които досега бяха собственост на държавата.

 

Това се случи, след като в началото на януари екоминистерството предложи списък от 66 находища на минерална вода на 45 общини в страната.


Осемте минерални извора, които отново са собственост на общината и предстои да се развиват са в: „София –Център”, Овча Купел, Панчарево, Железница, Свобода, Лозенец, „Надежда” и Баталова воденица.


Минералните води в страната се ползват в много малка степен, заяви екоминистърът Нона Караджова. Главният архитект Петър Диков пък добави, че наливането на вода няма да бъде с непрекъснато течащ чучур.

 

Според него този път към Централната минерална баня ще има инвеститорски интерес, защото търгът ще е с наддаване, но първоначалната цена няма да е висока. Досега от  Столичната община многократно се опитваха да направят такива конкурси за концесионер, но липсваше инвеститорски интерес.

 

Още тази година трябва да започне сондажът и каптажът за Централната минерална баня, каза още Диков. По думите му има и проект за изграждането на голям спортен и развлекателен комплект при минералните извори в Челопечене.

 

Тепърва започва проектът за сондажа в Лозенец при басейна Спартак, каза още Диков и уточни, че там може да започне реализацията след 6 до 9 месеца. При Баталова воденица в Зона Б5 пък трябва да се прави нов сондаж, там се разрешават и съдебни спорове. За останалите извори тепърва ще започват разработки, обясни още архитектът.