Разпространеното схващане, че жените са по-добри мениджъри, при които парите ти са на сигурно място и няма опасност да станат по-малко, е погрешно. В доклад на Бундесбанк се посочва, че по-големият процент жени на изпълнителски длъжности води до по-голям риск за бизнеса.

Освен това, колкото по-ниска е възрастта на ръководния екип, толкова по-склонни са те към вземане на по-рискови решения. Обратен е ефектът, ако в мениджмънта има повече кадри с докторска степен. Пет години разлика в средната възраст на мениджърските екипи променя риска с 2.66 пункта. Обяснението на факта, че управленците с академични степени са по-малко рискови, е че тези кадри се придържат към по-прецизни техники по отношение на риск мениджмънта и боравят с по-сложни бизнес модели.

Изводите от това проучване съществено се различават от досегашните схващания, залегнали в политиката по налагане на повече жени в мениджърските екипи. Този стремеж е продиктуван по-скоро от политика и от желание за налагане на равенство между половете, но ефектът от тези мерки върху представянето на корпорациите е негативен и не бива да бъде подценяван, става ясно още от доклада.

Негови автори са Алън Бергер от Университета на Южна Калифорния, Томас Кик от Бундесбанк и Клаус Шаек от Бангор Юнивърсити. Те са анализирали данни от германските банки през периода от 1994 до 2010 година. Според екипа една от причините, поради които жените излагат на по-голям риск бизнесите, е че те са значително по-малко опитни, в сравнение с колегите си мъже и това ги кара да поемат повече рискове. Друга причина, поради която има по-малко жени в конферентните зали, в които се вземат важни за компаниите решения, е че те рядко се придържат към клубната атмосфера. Например, ако в една група членовете са с различен опит и ценности, това е предпоставка за потенциални конфликти, което пречи в процеса на вземане на решения.

Самата Бундесбанк има жени в мениджмънта. Сабина Латуншлагер е една от шестимата директори в управленския борд. /Financial Times