Най-вероятно вече е приключил е аукционът, на който държавата пласира Държавни ценни книжа за 800 млн. лв. Резултатите от него обаче все още не са известни, тъй като процедурата изисква Българската народна банка да уведоми първо участниците за резултата, след което финансовият министър да подпише документите, с които аукционът се счита за приключил.

 

Технически Симеон Дянков все още е финансов министър, така че се очаква процедурата да се изпълни по план и до края на деня да има данни за постигнатата доходност.

 

Източници на DarikFinance.bg предполагат, че аукционът ще се окаже успешен, тъй като неофициално банките са били помолени да не искат висока лихва, за да купят от предложените облигации. Банките и пенсионните фондове са основните купувачи на български държавни облигации.

 

Още при подготовката на емисията, експертите във финансовото министерство са сондирали готовността на пазара да поеме толкова голяма емисия на дълг, като са проучили настроенията сред големите участници на пазара.

 

От аукциона на ДЦК за 45 млн. лв. в понеделник се видя, че доходността вече започва да расте. Петгодишните облигации бяха пласирани пред средна догодност от 1.99%, което е по-висока лихва, от постигната 1.66% при предишно предлагане на книжа с такъв матуритет.

 

Емисията на 6-месечни ДЦК за 800 млн. лв. бе огромна изненада за институционалните инвеститори, тъй като предварителните намерения на държавата бяха за емитиране на максимум 1 млрд. лв. дълг за цялата 2013 година. Пускането на толкова голямо количество ДЦК се наложи заради необходимостта от финансов ресурс, с който да бъдат изплатени субсидиите на земеделците.

 

Падежът на продадените днес книжа ще е през август, до когато би следвало Европейският съюз да приведе плащанията за земеделски субсидии и финансовото министерство да разполага с ресурс за удовлетворяване на кредиторите, участвали в днешния аукцион.