Частен инвеститор има интерес към АЕЦ "Белене", обяви енергийният експерт професор Атанас Тасев.

Проектът "Белене" не е умрял. България има нужда някой да инвестира в нея, а ядрената енергетика е доказала своето място и тя не се конкурира в прекия смисъл с възобновяемите енергийни източници, заяви проф. Тасев, цитиран от БГНЕС.

Ако това се случи, се очаква НЕК да получи около 2 млрд. лева, което съществено ще подобри всички икономически показатели на дружеството. Освен това, е на 99% вероятно Русия да оттегли своята претенция – тя е за 1.5 млрд. евро. Това означава, че ако се вземе положително решение НЕК ще получи 2 млрд. лева активи, а ако това не се случи пасивите ще са за 5 млрд. лева, пресметна енергийният експерт.

Коя политическа сила ще бъде в състояние да противостои на една такава оферта, особено в състоянието, в което сме сега като държава, попита проф. Тасев.

Подробности за проявения интерес към площадката обаче проф. Тасев отказа да разкрие. Става въпрос за консорциум от частни компании.

Самият интерес към проекта се основава на това, че в момента по критериите на базираната във Виена Международната агенция за атомна енергия, АЕЦ "Белене" се оказа най-атрактивен като степен на готовност. Защото докато се стигне до момента на строителство се извървява един много тежък път, при нас той бе почти 8-годишен, припомни Тасев.

Той е категоричен, че българското правителство трябва да предложи две неща. Първо – да отпадне мораториума върху строителството на АЕЦ "Белене" и второ – да се направи международен търг, който реално ще даде отговор и на политици, и на икономисти дали си струва или не си струва този проект. Всичко останало са политически игри, подчерта проф. Тасев.

На въпрос дали новият частен инвеститор има опит в управлението на ядрени централи Тасев каза, че няма нищо общо между компания инвеститор и собственик на обекта и компания оператор. Няма никакъв проблем в това дали компанията, която е инвеститор има нещо общо или понятие от това, какво представлява атомната централа. Компанията инвеститор се интересува само от едно – дали може да спечели от този проект, тоест да си върне инвестицията, каква ще бъде нормата и срокът на възвращаемост, посочи проф. Тасев.

Проектът за втора атомна централа беше замразен през март 2012 от правителството на Бойко Борисов. През септември същата година руската компания "Росатом" заведе дело в международния арбитраж срещу българската НЕК на стойност над 1 милиард евро.