Българската ракията да стане традиционен за страната ни продукт, за това ще настояваме пред Европейския съюз. Признатият за традиционен продукт може да се облага с наполовина по-нисък акциз. Така акцизът за литър ракия може да спадне с около 2 лева както за промишлените производители, така и за онези, които си варят ракия в домашни условия.

Кабинетът вчера натовари земеделския министър Мирослав Найденов със задача да накара ЕС да признае българската ракия за традиционен по нашите ширини продукт само десетина дни след изказването на ресорния министър, че „не всичката ракия, която се произвежда в България и се предлага на пазара, е от грозде”. Направи ли си политически PR кабинета с тази крачка, закъсняхме ли с претенциите си пред ЕС и кой ще спечели от начинанието.

В началото на годината служители на агенцията по лозата и виното и икономическа полиция започнаха масирани проверки за качеството на спиртните напитки у нас. Малко след това земеделският министър Мирослав Найденов изказа тезата, че не всичко, което се продава за ракия е ракия.

Като медиен шум определи всичките изказвания на Мирослав Найденов и депутатът и член на комисията по земеделие и гори Димчо Михалевски.

Цинична или не, тази крачка на правителството е обречена на неуспех според бившият земеделски министър от кабинета Костов и настоящ депутат от Синята Коалиция Венцислав Върбанов.

Че сме закъснели с претенциите ракията да стане традиционен за страната ни продукт пред Европейския съюз призна и Стоил Атанасов председател на пловдивското сдружение “Радостта на народа“.

Че ракията не е българска, не е! Историческата справка сочи, че огнената напитка е внесена у нас през 13 век от арабските народи, обясни директора на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев.

Намаляването на акцизната ставка на ракията за домашно и промишлено производство е най-сериозният политически и икономически плюс на идеята ЕС да признае напитката като традиционен български продукт. Кой, колко и как ще спечели от това , обясни Красимир Коев.

Според предварителните планове на земеделското министерство признанието, че ракията е традиционен български продукт ще стане в рамките на една година. Трябва първо да убедим ЕС, че имаме достатъчно исторически и технологични доказателства за това, че ракията е традиционен за страната ни продукт.