Чешка компания ще посредничи при приватизацията на Българска фондова борса и Централен депозитар, става ясно от информация до инвестиционната общност, публикувано в X3News.

Дружеството Патриа Корпорейт Файненс вече е сключило договор с Агенцията за приватизация след проведен конкурс. Така посредникът ще трябва да изготви анализ за правното състояние на предлаганите за приватизация дружества, да напише информационен меморандум и приватизационна оценка.

Когато задачите бъдат изпълнени ще се пристъпи към обявяването на конкурса за купувач на държавните дялове в борсата и депозитаря. Министерство на финансите притежава 50.05% от капитала на борсата и 43.7% от капитала на депозитаря. А заедно с дяловете на БФБ, участието на ведомството на Дянков в Централен депозитар АД е 50.30%.

Самата процедура стартира официално на 26 септември.  Правилата са така разписани, че участие в нея могат да вземат само големи борсови оператори или алианси. Финансовите инвеститорите са ограничени от участие в раздържавяването на тези две институции.

Ако кандидатите са борсови оператори, те трябва да имат 2 млрд. лв. средномесечен оборот за периода януари 2010 година – декември 2011 година. Това условие в региона покриват само борсите в Истанбул и Виена.

Преди месец от ръководството на фондовата борса съобщиха, че поне трима борсови оператори се очаква да се включат в наддаването, но не уточниха кои са борсовите оператори, които имат предвид в прогнозата си.

В инвестиционните среди у нас съществуват симпатии към Виенската фондова борса като бъдещ фаворит в конкурса за приватизация на БФБ, тъй като присъствието на нашия пазар се вписва изцяло в стратегията на австрийския оператор за изграждане на регионална търговска мрежа.

Патриа Корпорейт Файненс е основана през 1994 година като първата инвестиционна банка на територията на Чешката република и Словакия. От корпоративния й уебсайт става ясно, че тя е член на KBC Group и на световната мрежа Клеърфийлд Интернешънъл (Clairfield International).

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!