През 1864 г. Луи Пастьор откри, че голяма част от вредните бактерии в млякото умират, ако за няколко секунди то се загрее до температура 72 – 75 градуса. Това днес наричаме „прясно мляко“. Има и стерилизирано мляко, което се нагрява до 143 градуса. И двете процедури променят вкуса на млякото – дали за добро или лошо, само потребителят може да каже. Но съществува и пазар на мляко, което не е третирано – и цените впрочем са чувствително по-високи.

В Европа по директива 92/46/EWG от 16 юни 1992 г. има две възможности да се закупи подобно мляко: от стопанския двор на селянина, като там трябва на видно място да стои табела, че млякото трябва да се кипне, преди да се консумира. В био – магазините се продава и „премийно мляко“, което не е пастьоризирано, но се контролира много по-внимателно от нормалното прясно мляко.

Обаче на много места в САЩ тези възможности отсъстват. В 12 щата продажбата на сурово мляко е забранена, ако продуктът отива за директна консумация.

Това логично поражда черен пазар. В Ню Йорк истинското прясно мляко се доставя от истински контрабандисти, главно от Пенсилвания, а цената достига 1.60 долара за литър. По-високата цена позволява на фермерите да третират млякото си по пред-индустриалната методика.

Голяма част от тези фермери принадлежат към протестантски дениминации, датиращи от XVIII век, като традиционните методи напълно съответстват и дори се насърчават от тяхната религия. Това в очите на платежоспособните купувачи прави това мляко още по-екзотично и привлекателно. Фермерите – търговци – менонити и амиши – имат забрана да ползват автомобили и я спазват със същия плам, както ортодоксалните евреи пазят шабата. Затова те плащат на друговерци, които носят млякото до града.

Без да се притесняват, че например трафикът на наркотици нанася доста по-големи щети от трафика на мляко, щатските власти през последните години са полагали много усилия да спрат тази контрабанда, включително със СРС-та. Религиозните менонити обаче намират, че не правят нищо лошо, и отказват да плащат глобите в размер на хиляди долари.

Този пазар, разбира се, не е монополизиран от Пенсилванските фермери. В Калифорния, в една ферма, която е подозирана в трафик на мляко, са правени 3 внезапни проверки за последните 18 месеца. При всяка от тях е отнеман като веществено доказателство семейният компютър и съответно никога не е връщан. В Уисконсин проверките на заподозрените ферми са даже веднъж месечно, а край Мисури има назначени двама полицаи специално да наблюдават какво правят децата на фермерите, тоест дали докато играят не продават сурово мляко.

От организацията „Правна защита на фермерите, произвеждащи за консумация“ посочват, че през последните години е нямало щатски съдия, който е отказал да разреши претърсване на дом на фермер, заподозрян в трафик на мляко.

Властите се обосновават: в периода между 1998 и 2008 г. консумацията на сурово мляко е довела до 1614 инфекции, 187 лечения в болница и дори два смъртни случая. Защитниците на фермерите отвръщат: всяка година при игра на футбол в гимназиите умират между 2 и 12 ученика – но политиците до този момент не са и помислили да забраняват този спорт.