Точно преди 20 години на днешната дата (3 декември) е бил изпратен първият SMS. Пилотното кратко текстово съобщение гласяло "Честита Коледа" и било изпратено от персонален компютър на мобилен телефон.

От 1992 година нататък технологията бива усъвършенствана, а същинската експлозия текстовите съобщения настъпва през 1998 година. Така през последните две десетилетия чрез SMS се осъществява всякаква комуникация - от сключване на сделки, до съобщения между влюбени.

Името SMS идва от Short Message Service. През годините обемите изпратени съобщения по мобилния телефон растяха непрекъснато до тази година, когато тяхната доминация започна да се разклаща навсякъде по света. Причината е в новите софтуери, които се инсталират на смартфоните от ново поколение и които позволяват изпращане на съобщения без това да се таксува от мрежовия оператор, тъй като телефонът ползва безжични интернет мрежи. Социалните мрежи също отхапват от пазара на SMS-ите.

Дори и така обаче, SMS-ите остават един от най-популярните начини да изпратиш съобщение на приятелите си. Над 4 млрд. хора по света използват SMS-и, за да общуват едни с други и не може да се предскаже дали с напредването на технологиите модата на кратките текстови съобщения ще залезе или ще има и още 20 години живот.