През първите шест месеца на 2013 г. публичните дружества от Групата на ЧЕЗ в България реализираха отрицателен финансов резултат. „ЧЕЗ Електро България” АД отчете загуба в размер на близо 25,8 млн. лева. „ЧЕЗ Разпределение България” АД е с печалба 22,2 млн. лева.

 

През първото полугодие на 2013 г. „ЧЕЗ Разпределение България” АД отчете спад на  печалбата с 17% спрямо съпоставимия период на 2012 г. в резултат на намалени приходи от дейност разпределение на електроенергия, като ефект от намалените цени за достъп до и пренос по електроразпределителната мрежата.

 

Загубата на „ЧЕЗ Електро България” АД през първото полугодие на 2013 г. нарасна съществено в сравнение със същия период на 2012 г. главно поради некомпенсираните разходи във връзка с изкупуването на произведената енергия от възобновяеми енергийни източници, посочват от дружеството.

 

Дружествата на ЧЕЗ в България са сред най-големите инвеститори в българската енергетика. От стъпването си на българския пазар преди осем години те вложиха в страната над 1,7 млрд. лева в приватизацията на електроразпределителната мрежа в Западна България, инвестицията в ТЕЦ „Варна”, поддръжката и модернизацията на мрежите и в подобряване на качеството на обслужване.

 

ДКЕВР утвърди цени за електрическа енергия в сила от 01.08.2013 г. Средното намаление за битови и небитови клиенти, присъединени към електроразпределителните мрежи на ниско напрежение на ЧЕЗ, е 4.4 %.

 

 Акциите на ЧЕЗ „Разпределение България“ АД поскъпват днес с 0.34%, до 1 500.00 лв. за лот.