2 428 държавни служители дължат на държавата над 2.4 милиона лева под формата на неплатени глоби към КАТ,  РИОКОЗ, митници, съдилища, общини и др. институции, съобщиха от Националната агенция за приходите /НАП/.

Анализите на приходната администрация сочат, че най-многобройните задължения са от глоби към КАТ, но най-големите в абсолютна сума са от данъчни и митнически ревизионни актове.

От понеделник НАП ще уведомява ведомствата за „нередовните” служители. Определен е 14-дневен срок за доброволно заплащане на задълженията. Ако това не се случи – служителите ще получат и персонална покана за плащане. Ако и след това недобросъвестният служител не покрие своето задължение, то от НАП обещават да си го удържат от заплатата му.

От агенцията припомнят, че инициативата за събиране на стари дългове от глоби стартира с проверка на задълженията на служителите в агенцията в началото на 2010 г. Тогава стана ясно, че около 400 данъчни не са си платили глобите към КАТ, както и задължения за данък сгради и такса смет. След като изпълнителният директор на агенцията Красимир Стефанов ги прикани публично обаче, всички  служители се издължиха в срока за доброволно плащане.