Държавна агенция "Разузнаване" и Националната служба за охраната ще бъдат поставени в привилегировано положение спрямо военните и полицаите при пенсиониране. Това става ясно от доклада на парламентарната комисия за спецслужбите за законопроекта за преобразуването на НРС в агенцията.

По предложение на депутати от ГЕРБ в проекта е било добавено, че разузнавачите придобиват право на пенсия при освобождаване от служба независимо от възрастта им при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети специализиран. Комисията също е подкрепила аналогична поправка на кодекса, според която и офицерите, и сержантите от НСО ще придобиват право на пенсия при същите условия, пише "Сега".

Измененията в Кодекса за социално осигуряване са предложени, въпреки че именно управляващите настояваха да се премахнат привилегиите при пенсиониране на силовите ведомства.

С този аргумент Народното събрание прие поправките в Кодекса за социално осигуряване. Беше въведено изискването за възраст за пенсиониране на военните и полицаите от 52 години и 10 месеца и с последващо нарастване с по два месеца на година до достигане на 55 години. Остана и условието за 27 години осигурителен стаж. Това накара стотици да попадат рапорти за напускане. Премахването на привилегиите засегна и служителите на военното разузнаване.

В същото време финансовият министър Владислав Горанов заяви през "24 часа", че е изумен, че досега военният и вътрешният министър не са лишили "чантаджиите" от привилегиите.

Става въпрос за 6000 служители от администрацията на МВР, които премиерът Бойко Борисов неколкократно окачествява като "чантаджии". Те ще загубят привилегиите си и ще работят като обикновени чиновници. Министерството на финансите възнамерява да предложи тази реформа във вътрешното ведомство заедно с бюджета за следващата година. Такава промяна ще има и за чиновниците в Министерството на отбраната.

Въпросните служители ще работят по Закона за държавния служител, а не по специалните закони за МВР и за отбраната. Това означава, че няма да мат право на ранно пенсиониране. Освен това няма да имат и обезщетение до 20 заплати при напускане на службата.