Ако за много от събитията, които ни сполетяха през тази година, можем да кажем, че са ни дошли като на кино, то за казуса с арабските инвестиции в българската Формула 1 можем да признаем, че бе точно като виц. При това от онези, в които се смеем на себе си.

Преди две седмици висши държавници се похвалиха пред медиите, че арабски шейх е хвърлил око на китното село Доброславци и иска да построи там писта за пилотиране на болиди. Цитираният инвеститор обаче научил за това си намерение от вестниците и гневно поискал опровержение. Последваха политически нападки кой е по-виновен за конфуза, а накрая от полицията съобщиха, че цялата случка е едно добре режисирано престъпно изнудване, разкрито от спецченгетата за часове.

Тази история можеше да остане само смешна, ако страната ни бе толкова зависима от чуждестранните инвестиции. Катастрофалния им спад изисква да бъдат полагани огромни усилия и такт в ухажването на чуждeнците с дебели портфейли. Така случката с българската Формула 1 се превърна в карикатура на модела, по който у нас правим това и може би не бива да я забравяме толкова скоро.

В седмичната ни анкета в DarikFinance.bg проверихме точно това - какво е впечатлението ви от скандала с арабските инвестиции в Доброславци и 81 души участваха с отговор на въпроса. Мнозинството от участниците смятат, че случилото се ще отшуми твърде бързо, което може би не е хубаво, защото казусът с Доброславци е като обеца на ухото за неща, които не трябва да бъдат повтаряни.

33% от анкетираните намират, че това бе лош атестат за компетентността на правителството, а други 14% вярват, че това определено ще влоши инвестиционният имидж на България.

Според 10% от гласувалите в анкетата историята може да има и позитивни ефекти. Говоренето за тази инвестиционна възможност може пък да привлече интереса на някой друг играч, смятат участниците в анкетата.

През новата седмица ви предлагаме да помислите върху готвената промяна в данъчното облагане на туристическите дейности. Дебатът още не е приключил, макар да стана ясно, че се подготвя единна ставка от 9% за организирания и индивидуалния туризъм.

Според множество коментари на специалисти в бранша, облагането на този отрасъл е деликатна материя, тъй като той формира значителна част от Брутния вътрешен продукт на страната и най-малките промени могат да се отразят върху конкурентоспособността му за сметка на туризма в съседните държави. В същото време обаче витае недоволство от факта, че ставките в туризма са по-ниски от останалите сектори и това създава неравнопоставеност между тях.

Какво според вас трябва да се направи в сектора и има ли нужда от промяна въобще? Изберете своя отговор от предложените 5 в анкетата или допишете мнението си чрез опцията Коментирай под този текст.