Aко е имало атака срещу Корпоративна търговска банка, тя е била отвътре в самата банка заради начина на управление. Това заяви депутатът от ДПС и бивш финансов министър в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов пред bTV.

Той отхвърли като несъстоятелни твърденията на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е в основата на атака срещу банката, довела до фалита ѝ.

"Как да придобие Пеевски активите? Да му бъдат подарени? Това няма как да стане, несериозно е", коментира Петър Чобанов.

"Банката е финансирана по нестабилен модел - фирмите не са могли да си плащат и лихвите. Има кредити, предоговаряни по 25 пъти. Пеевски не е участвал в управлението, не е прилагал порочните практики, които заобикаляха правилата. Предстои да видим дали има неофициална версия, че Цветан Василев и Делян Пеевски са се скарали, но дори да е така, банката е управлявана по начин, който я прави нестабилна във времето", подчерта Петър Чобанов.

Бившият финансов министър отхвърли и твърденията на премиера Бойко Борисов, който обяви, че Чобанов заедно с бившия министър-председател Пламен Орешарски носят вина за кризата в КТБ.

"Борисов каза, че Орешарски и Чобанов са спали. Чобанов не спеше, но тогава нещата се развиха много бързо. Седмица, след като КТБ беше поставена под специален надзор, имаше атака срещу друга банка и цялата система се клатеше", обясни настоящият депутат.