Спекулира се, че предприятията са източвани, което не отговаря категорично на истината, но същото не може да се твърди за периода 2010-2013 година. Няма изземване на извънредни средства, а се касае за нормалното плащане на дивидент, съгласно нормативната уредба, така министърът на финансите Петър Чобанов коментира изземването на средства от държавните дружества в полза на бюджет, провеждано в последните дни.

 

Министерството на финансите припомня, че срокът за внасяне на отчисленията, съответно дивидент, за държавата винаги е бил един и същ, а именно - 31 май, съответно 15 юли за дружествата, изготвящи консолидиран финансов отчет, заложен в съответните актове за изпълнение на бюджета. Отчитайки влошеното финансово на БЕХ ЕАД, през 2013 г. срокът бе удължен до 15 ноември. През настоящата година сроковете са 16 юни и съответно 15 юли за дружествата, изготвящи консолидиран финансов отчет.

 

Предвид поетите ангажименти на правителството на Пламен Орешарски по отношение на дивидентната политика на държавата, считано от бюджетната 2014 г. стартира плавно намаляване на ставките с 10% всяка година до достигане на 50% размер на отчисленията.

 

„Целта е запазване на по-голям разполагаем паричен ресурс в държавните дружества, изпълнение на инвестиционните им програми и стабилизиране на финансовото им състояние. Планираните постъпления от дивидент за 2014 г. са в размер на около 100 млн. лв. и няма да бъдат надхвърлени“, коментира министър Чобанов.

 

Положителни ефекти за държавните дружества се очакват от намаляване на процента на отчисления от печалбата от 80 на 70 на сто.

 

Предвидена е възможност за акционерни дружества, изготвящи консолидирани финансови отчети, при определяне размера на дивидента, да бъде взето предвид цялостното финансово състояние на дружествата в групата, а не както досега на всяко отделно предприятие.

 

Има приспадане на натрупаните загуби от минали години, преди разпределение на реализираната печалба.

 

Осен това за разлика от миналата година лечебните заведения за болнична помощ няма да плащат дивидент на държавата.