С 493.4 млн. лв. да се увеличи дефицита в държавния бюджет от сегашните 802.608 млн. лв. по закон на 1.2 млрд. лв. предлага Министерство на финансите. Актуализацията ще доведе до регламентиране на лимит от 2% от БВП за размера на допустимия бюджетен дефицит, с което се покриват изискванията на Маастрихт, които разрешават ниво на дефицита до 3%.

 

В предложението за актуализация се посочва, че неизпълнението на данъчните приходи в републиканския бюджет е в размер на 555 млн. лв. В същото време в хода на изпълнение на бюджета си за тази година министерствата и ведомствата са поставили настоятелни искания за допълнителни средства от над 500 млн. лв. Не всички искания могат да бъдат удовлетворени, което ще наложи да се пристъпи към приоритизиране на финансирането и оптимизиране на разходите в бюджетите на ведомствата.

 

Финансовото министерство предвижда заделянето на ресурс от 160.4 млн. лв. за разплащане на задълженията към бизнеса и 40 млн. лв. разходи за подкрепа на гражданите. С последното се има предвид обезпечаване на социалните плащания за най-уязвимите групи, изплащането на интеграционните добавки, финансиране за хора с увреждания.

 

Предвижда се и увеличение на квотата на ваучерите за храна от 160 млн. лв. на 200 млн. лв.

 

Държавните финансисти намират, че емитирането на още 1 млрд. лв. дълг няма да окаже негативно влияние върху размера на държавния дълг и в края на годината той може да остане 14.6 млрд. лв. Тоест, през тази година държавата може да емитира облигации за общо 3 млрд. лв.

 

Финансовото министерство очаква, че икономиката на страната ще порасне с 1%, спрямо заложените до сега 1.9%.