Повече пари за пенсии, но по-малко пенсионери догодина - това е логиката, с която управляващите ще търсят начин за справяне с огромния дефицит на НОИ и задвижване на реформата в пенсионната ни система.

Макар и да не са окончателни, последните лансирани предложения изглеждат така - 9 лева повече за пенсионерите с най-ниска пенсия и една година повече на работа за хората, които вече са планирали пенсионирането си до година.

Управляващите аргументираха намеренията си с нуждата от по-бърза реформа в системата и достигане до европейските равнища на възраст и стаж за пенсиониране, а опозицията я определи като "нечестна".

Впрочем, по думите на финансовия министър Симеон Дянков, възможно е пенсионната възраст да бъде увеличена с повече от година, за да се намерят пари за увеличение на минималните пенсии до 200 лева.

След приемането на Бюджет 2012 г. на първо четене, финансовият министър обясни липсата на реален дебат по сметката за следващата година с това, че опозицията още „лиже рани от изборите”.

По-рано заместникът на Дянков – Владислав Горанов анонсира, че от 1 юни най-ниските пенсии ще бъдат увеличени с 9 лева, а пенсионната възраст ще скочи с една година още от 1 януари.