*Допълнена информация

Снощи капиталовите пазари в Съединените щатвориха предимно в червено, като мечите настроения обърнаха оптимистичното начало на сесията.

Вчера президентът на САЩ Барам Обама съобщи, че Chrysler ще обяви фалит, след като преговорите с група кредитори се провали точно преди срока, поставен от правителството пред автомобилната компания да представи план за преструктуриране.

Chrysler ще подаде молба за съдебна защита от кредитори по силата на закона за фалитите на САЩ, което е равносилно на обявяване на фалит, за да си осигури време за партньорството с италианската група Fiat, потвърди Обама.

Едно от условията при получаването на държавна помощ бе Chrysler да сключи съюз с италианската фирма. Според Белия дом американската група няма да може да оцелее сама, а администрацията ще помогне на Chrysler с $ 3 до 3.5 млрд при процедурата по обявяване на фалит. Банкрутът ще подготви почвата за покупката на 20% от акциите на Chrysler от Fiat

Съобщението обаче реално не изненада инвеститорите, още повече, че индексите завършваха месеца със стабилен ръст, който имаше шанс да продължи и вчера особено след оптимистичното начало. Новините от Exxon Mobil Corp. за значително понижение на печалбата обаче натежаха и повлякоха надолу книжата на енергийните компании.

Най-голямата в света петролна корпорация Exxon Mobil отчита най-големия спад на чистата си печалба от 2002 г. заради драстичното поевтиняване на петрола. За първото тримесечие чистата печалба на компанията пада с 58% до $ 4.55 млрд, или по 92 цента на акция, при печалба за същия период на миналата година в размер на $ 10.9 млрд. или по $ 2.02 за акция.
Приходите се понижават с 45% до $ 64.03 млрд., след спада на петролните фючърси с над 56% спрямо миналогодишните цени. Финално акциите на компанията паднаха снощи с близо 2.6%.

На 23 април третият по големина производител в САЩ ConocoPhillips съобщи за спад на печалбата с цели 80% до едва $ 840 млн. Очакват се данните от втория по големина в Америка Chevron Corp.

На Уолстрийт снощи DOW JONES падна с 0.22% до 8 168 пункта, а широкият S&P 500 изтри 0.10% до 872 пункта. Единствено високотехнологичният NASDAQ затвори с ръст, като прибави 0.31% до 1 717 пункта.

В азиатската сесия, където работещите пазари днес бяха малко /заради 1 май/, борсите все пак успяха да излязат на положителна територия, като основната причина бе оптимизмът в Япония за приходите на компаниите. Там NIKKEI 225 скочи с 1.69% до 8 977 пункта.

Спадовете бяха в тихоокенската сесия. В Австралия индексите загубиха под половин процент, а в Нова Зеландия пониженията са над 0.75%.

В Европа единственият пазар, който работи е този във Великобритания. Там FTSE 100 INDEX се движи с малки отклонения от началните стойности, като по обед индексът губи 0.10% до 4 239 пункта.

На стоковите пазари суровият нефт снощи и днес при слабата търговия заради първи май остава стабилен. Лекият американски петрол леко се понижава до $ 50.50 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент се повишава до $ 49.90 за барел.

Анализатори отбелязват, че суровината е поскъпнала през последните три месеца, след ръста на капиталовите пазари дошъл заради оптимизма, че глобалната икономика ще започне да се възстановява от рецесията през 2009 г. За април повишението е малко над 2 на сто.

Въпреки оттласването от рекордно ниските стойности от началото на годината по-съществено поскъпване на суровината не може да бъде отчетено, като реално суровият петрол се търгува в рамките на $ 45 – 54 за барел. За това допринасят относително стабилният долар на валутните борси, както и свитото потребление в световен мащаб. В САЩ например вече непрекъснато регистрират невиждани запаси от петрол, като само за предходната седмица увеличението е с 4.05 млн. барела до 374.7 млн. барела, най-високо равнище от 1990 г.

На валутните пазари след корекцията вчера, при която щатският долар успя да върне част от загубеното към еврото търговията се води при $ 1.3280 за € 1.