Нов доклад на ООН за разпространението на ХИВ-СПИН в глобален мащаб дава някои изненадващи резултати. Новите случаи на заразяване в Южна Африка намаляват драматично, но за сметка на това има силен ръст на болните в Азия, където няколко страни отчитат скок с над 25% за последните 10 години.

 

Докладът на ООН, издаден във връзка със Световния ден за борба със СПИН тази събота, показва девет държави с най-малко 25% увеличение на нивата на заразените от 2001 г. насам. Шест от тези страни са в Азия - Индонезия, Филипините, Бангладеш, Шри Ланка, Казахстан и Киргизстан, а другите са Грузия, Гвинея-Бисау и Молдова.

 

Около 34 млн. души в света са живели с ХИВ миналата година, в сравнение с 29.4 милиона през 2001 г., се казва в доклада.

 

Според Мишел Сидибе, изпълнителен директор на агенцията на ООН за противодействие на глобалната епидемия със смъртоносната болест, най-важният фактор за намаляване на равнищата на заразяване не са кампаниите, а превенцията сред рисковите групи.

 

Как седят нещата в България? Официално има около 4000 заразени от СПИН. През 2011 г. тестове са си направили близо 100 000 души. На пръв поглед страната ни е като остров на стабилност на фона на епидемията, която засяга силно Източна Европа.

 

Но официалните данни изглеждат недостоверни на фона на това, че България е на второ място в Европа по трафик на хора с цел сексуална експлоатация, след Чехия. Освен това, за разлика от централна Европа, където амфетамините и кокаинът постепенно изместват хероина, в нашата страна, най-вече поради ниската си цена наркотикът, приеман най-вече с венозни инжекции, остава силно популярен.

 

Да не говорим за трагичното състояние на българската здравна система, особено по отношение на превенцията на заболяванията.

 

В България се предполага, че хронични носители на вируса на Хепатит С са около 110 000 души. Начинът на пренасяне на въпросния вирус е почти идентичен с този на СПИН. Рисковите групи също са почти еднакви.

 

Ето защо изглежда странно, че България е сред първите в Европа по разпространение на Хепатит С и сред последните по заразяване със СПИН.

 

Ако използваме средното за света съотношение между заразените с двете заболявания излиза, че на всеки ХИВ позитивен се падат по 5-ма носители на Хепатит С. Тоест е много вероятно броят на болните от СПИН в България да е петкратно по-голям от официално обявения.