Цифрите и идеите в Бюджет 2011 г. са замръзнали. Това заяви в интервю за Дарик финансистът Любомир Дацов, който е и бивш зам.-министър на финансите.

По думите му, в него не са заложени задължителните буфери срещу евентуалното повторение на кризата.

Според експерта, намаляването на разходите може да бъде вярно единствено от гледна точка на „стъкмистиката”, но тъй като заложеният ръст на Брутния вътрешен продукт /БВП/ реално няма да бъде постигнат, дефицитът ще бъде по-голям.

Ето какво още каза Дацов:

Бюджетът чрез цифрите казва кой какво иска да направи и ще го направи. Когато не само те са замръзнали, а и идеите, които стоят зад тях, са замръзнали, тогава всъщност какъв е смисълът от един бюджет? Няма никакво значение дали ще бъде внесен през септември или можеше да бъде внесен и пет или шест месеца преди това, пак щеше да е същата ситуация.

Реалистичен ли е растеж от 3.6 процента от БВП, върху който ляга бюджетът?

По-скоро е пожелание, отколкото реалност поради две причини: първо, липсата на каквито и да е чуждестранни инвестиции или възможност за увеличаването им над тези 1.8 млрд. средно за година, които са крайно недостатъчни; второ, нямат намерение да стимулират и вътрешните инвестиции, тоест за този ръст се разчита само за възстановяване на някакво потребление, но не дават отговор как точно ще стане това възстановяване. Така че повече от 1-1.5 процента и то само ако продължи възстановяването на европейската и на световната икономики, а това вече не е толкова ясно и сигурно, дотолкова, доколкото идват сигнали, че световната икономика е изправена пред ново предизвикателство.