Процесът на цифровизация няма да приключи на 1 септември, очаква се около 10 септември да бъдат сключени договорите за доставка на декодери за телевизорите на граждани, които имат право на помощи за отопление. Това обясни заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров.

Той заяви още, че са подменени информационните клипове и текстове по кампанията за цифровизацията, които определяха датата 1 септември като край на едновременното излъчване на цифров и аналогов сигнал.

"В момента процедурата за избор на изпълнители за доставчици на декодиращи устройства е приключила. Намираме се в етап, в който трябва да изчакаме за потенциално и евентуално обжалване и се надяваме около 10 септември да сключим договори с изпълнителите, в случай че няма обжалване. Когато сключим договорите, изпълнителите имат незабавно задължение да започнат да снабдяват регионите с декодиращи устройства", обясни министърът.

Георги Тодоров припомни също така къде ще отидат спестените средства от разликата между отпуснатите ваучери за декодер и отпуснатите от техномаркети: "Независимо кой е изпълнителят, той е бил избран вследствие на обществена поръчка, като един от основните критерии за избор е била цената. Разликата между номиналната стойност на ваучера и реалната цена който и да е от изпълнителите е спечелил, отива, разбира се, в републиканския бюджет. По никакъв начин няма да бъде заплащана на който и да е търговец сума различна от тази, която е оферирал в обществената поръчка".