Сметката за цифровизацията достигна 70 млн. лв. засега, като в бюджета за следващата година ще бъдат предвидени още пари за освобождаването на ефира от честотите на военните. Това каза министърът на транспорта и информационните технологии Данаил Папазов.

Последната за момента планирана сума от 29 млн. лв. за освобождаване на честотата за автоматиката на самолетите, ще дойде след актуализацията на бюджета, каза министър Папазов.

Той не уточни колко време ще е необходимо на военните след получаването на парите да освободят тези честоти и по какъв начин те са свързани с цифровизацията на телевизионния сигнал, както и дали това има някаква връзка със сегашните проблеми около забавянето на процеса, съобщава Mediapool.

Напълно е възможно обаче, ако президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху закона за актуализация на бюджета, новите управляващи да се оправдаят с него, за забавения старт, както сега се оправдават за забавения отговор от Европейската комисия по какъв начин да се раздават декодерите на социално слабите.

В същото време правителството на ГЕРБ вече даде 17.5 млн. лв. за купуване на устройствата за социално слабите и още толкова за реклама на цифровизацията, която обаче се оказва подвеждаща.

Масираната телевизионна реклама съобщава, че аналоговият сигнал ще бъде изключен на 1 септември. Въпреки че е ясно, че това няма да се случи и сигналът ще бъде изключван поетапно, както обясни във вторник министър Папазов, но не можа да се ангажира с твърди срокове. Вместо това пое ангажимент графикът за изключването на аналоговия сигнал да бъде обявен от заместника му Георги Тодоров, който отговаря за процеса.

Тъй като и Тодоров не каза какви ще са сроковете, въпросът защо държавата, която е възложила информационната кампания, не я преустанови, така и не намери своя отговор.

Очевидно правителството ще търси спасение в обяснението – няма отлагане, а поетапно спиране на сигнала.

След като предишните транспортни министри не пуснаха обществената поръчка за декодерите за социално слабите за регионите – Югозападен, Югоизточен и Северен централен оправдавайки се с Брюксел, сега новият транспортен министър обещава да направи невъзможното и да я приключи за десетина дни.