Американската банка Citigroup се съгласи да заплати в рамките на извънсъдебно споразумение компенсация от 730 млн. долара на акционерите си, за да избегне по-нататъшни съдебни процедури.

Банката е обвинена, че е заблуждавала акционерите си за реалната финансова ситуация по ипотеките през 2006 г., а после и при избухването на световната криза през 2008 г. Citigroup е пропуснала" да ги информира за високия риск, което съдът счита, че е било напълно умишлено, съобщава БГНЕС.

Тъжителите изтъкват, че са били заблудени от неверни декларации и пропуски във финансовите информации, които банката им е давала преди покупката на акции между 11 май 2006 г. и 28 ноември 2008 г.

"Ръководството на Citigroup много добре е разбирало като се случва на пазара на ипотеките, но въпреки това е продължило да продава ценни книжа на акционерите си, скривайки информацията за това, което се случва", заяви един от адвокатите на ищците Бърнстейн Литовиц.

В официално изявление на банката обвиненията в дезинформиране се отхвърлят, като в същото изявление обаче бордът на директорите съобщава, че е Citigroup се е съгласила да изплати на акционерите компенсации в общ размер 730 млн. долара, за да бъде прекратен процесът срещу нея.

"Постигнатото споразумение е важна стъпка за разрешаване на проблема с претенциите към банката, родило се вследствие финансовата криза. Трябва да забравим час по-скоро за случилото се", се казва в изявлението.

Citigroup е напълно различна компания от това, което беше в началото на финансовата криза. Ние реформирахме нашето управление и намалихме излагането на риск, като се освободихме от активи и дейности, които не са част от същината на нашата работа", се казва още в изявлението.

Договорената сума от 730 млн. долара ще бъде покрита от финансовите резерви за юридически разходи на банката.