Учени призоваха световните лидери да предприемат действия за ограничаване на измененията на климата, след като нивата на въглердония двуокис в атмосферата надхвърлиха 400 части на милион, съобщава BBC. 

Най-старата станция за измерване на съдържанието в атмосферата на парниковия газ работи от 1958 г. насам край Мауна Лоа на Хавайските острови. Според данните на Националното управление за океанографски и атмосферни изследвания на САЩ, тя е регистрирала рекордно високи нива на CO2 в атмосферата през тази година. 

Притеснително е, че данните не идват от континентална територия а от остров разположен насред Тихия океан. Доскоро се считаше, че океаните успяват до голяма степен да компенсират приноса на човека за глобалното затопляне. 

От началото на наблюдението концентрацията на въглероден двуокис непрекъснато нараства и то с все по-висока скорост. През 60-те години на XX век това е ставало с 0.7 части ежегодно, а през последните десетилетия концентрацията расте със средно 2.1 части всяка година. 

Въглеродният двуокис се счита за най-важният от генерираните от човека парникови газове, които се определят като основна причина за повишаването на температурите на планетата през последните десетилетия. 

Основен източник на въглероден двуокис е изгарянето на изкопаеми горива като въглища и петрол. 

Последният път, когато концентрацията на CO2 в атмосферата е била над 400 части на милион е бил преди 3 до 5 милиона години. Тоест преди homo sapiens въобще да съществува като животински вид. 

Професор сър Брайън Хоскинс, директор на института за изменение на климата в Imperial College в Лондон, посочва, че е налице все по-голяма неотложност за спешни мерки за забавяне на изменението на климата. 

"Преди да започнем да влияем върху количеството на въглеродния двуокис в атмосферата, през последния милион години, то е било между 180 и 280 части на милион", посочва Хоскинс. "Сега, от Индустриалната революция насам и най-вече в последните 50 години, сме увеличили това ниво с повече от 40%, до над 400 части на милион, концентрация, каквато не е имало в продължение на вероятно 4 млн. години".