Фирмата „Бромак”, която е еднолична собственост на пишман банкера Цветан Василев, се е вписала като кредитор на фалираната КТБ. Това става ясно от системата на Софийския градски съд, който гледа делото за несъстоятелността на трезора.

По документи чрез „Бромак” Василев държи мажоритарния пакет от акциите на КТБ. Серия от медийни разследвания обаче показаха, че именно чрез това дружество Василев и обкръжението му са въртели схемите, с които през годините е източван трезорът. „Бромак” участва и в увеличението на капитала на КТБ с пари на вложители, превъртени през свързани с Василев фирми, което беше отменено от БНБ през миналата година, пише „Монитор”.

Въпреки това фирмата се е вписала като кредитор на фалираната банка и така се е наредила на опашката от претендиращи за пари. По закон след като магистратите обявиха фалита на КТБ, кредиторите ѝ получиха срок от над година и два месеца, в които да заявят своите претенции към фалиралия трезор.

Докато тече процедурата по изготвяне на окончателен списък с лицата и фирмите, с които КТБ трябва да се разплати обаче синдиците ще трябва да се опитат да осребрят активите ѝ, а постъпленията от тази дейност ще послужат за изплащане на дълговете на трезора.

Към момента най-големият кредитор на фалиралата банка е държавата, която чрез Фонда за гарантиране на влоговете в банките наля 3.5 млрд. лв., за да се разплатят с гарантираните по закон депозанти. Освен хазната пари чакат и други кредитори, сред които и вложители, чиито средства по сметки са надвишавали гарантираните по закон.

До момента над 100 физически и юридически лица са внесли своите искания за изплащане на влоговете си в съда. През последните две седмици искания за вписване като кредитори са депозирали и „Терем”, НЕК, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, както и Синдикатът на българските нефтохимици в „Лукойл”. Всички те са депозирали своите молби за предявявания на вземания към затворения трезор в Софийския градски съд.

Междувременно от доклада на синдиците в КТБ Росен Ангелчев и Лазар Илиев стана ясно, че през миналата седмица е депозиран нов иск за разваляне на 16 прихващания на обща стойност 13 млн. лв. Според синдиците тези сделки са ощетили масата на несъстоятелността на трезора и така са нарушили интересите на неговите кредитори.