Продажбата на коли втора употреба с гаранция не е задължителна. Това коментира транспортният министър Александър Цветков в отговор на въпрос дали фирмите, които внасят употребявани автомобили, бойкотират обявената преди дни инициатива автокъщите да дават 3 месеца гаранция за старите коли.  Към момента в инициативата участват 82 автокъщи в страната - членове на Асоциацията на вносителите  на автомобили.  Транспортният министър обясни, че не очаква сериозни проблеми в случаите, когато вината за повредата трябва да се доказва, за да се получи обещаната от автокъшата гаранция.

„Бойкот няма. В  това споразумение са включени 82 автокъщи, които са членове на Асоциацията на вносителите на автомобили. Те предлагат автомобили с гаранция минимум три месеца. Всички останали могат да не предлагат гаранция, това е избор на съответната автокъща и на съответния бизнесмен. Ние сме се споразумели, за да бъдат защитени клиентите, да получават проверена и сигурна стока, каквато е технически изправният автомобил. А който иска да си вземе автомобил без гаранция и без да е проверен – негова воля. Спорният момент не е толкова голям проблем, тъй като по основните възли и детайли и намеси в тези възли не е толкова трудно да се докаже, не са толкова дребни повреди, така че аз не виждам в това някакъв голям проблем”, каза транспортният министър.

Той допълни, че има автомобили, които „ще бъдат гарантирани” и с гаранцията имат и съответната адекватна цена. „Има избор, така че всеки може да си купи и автомобил, който не е гарантиран. Това не е задължително за всички. Важното е да има алтернатива”, каза Александър Цветков.

Той обясни още, че съвместно с Комисията за регулиране на съобщенията ще бъдат предприети мерки за ликвидиране с нерегламентираната куриерска дейност с междуградските и международните автобуси. Това са случаите, при които шофьорът на даден автобус пренася непроверени колетни пратки заедно с останалия багаж на пътниците. Транспортният министър не уточни какви мерки ще бъдат предприети в тази връзка.