С до 50% може да се намали данъчната основа с дарение в полза на „Фонд за лечение на деца” и центъра „Фонд за трансплантации”.

С парите, платени за култура, данъчната основа може да се намали с до 15% - както разбирахме днес от Националната агенция по приходите.

При дарение за комуни за лечение на наркозависими, а също и в полза на детския фонд на Организацията на обединените нации (УНИЦЕФ) или – забележете – на бюджетни предприятия, данъчната основа се намалява с до 5%.

Данъчните облекчения за дарения могат да се ползват и ако даренията са направени в полза на идентични лица от ЕС. Тоест българските граждани могат да получат данъчни отстъпки и ако спасяват бюджетните структури на страните в еврозоната.

Шегата настрана, но идеята, че бюджетните предприятия, които се финансират с парите на данъкоплатците и от собствени приходи, могат да получават и дарения, е абсурдна. Още повече, че данъчната отстъпка при даряване на пари на МВР е приравнена от закона с дарението за УНИЦЕФ.

Нещата стават още по-абсурдни при условие, че държавата дава данъчни отстъпки, ако вие й дадете пари за някоя от нейните структури. Така на практика се стимулира използването на този начин на финансиране на публичния сектор. Начин, който крие сериозни корупционни рискове, както и опасност от административен произвол.

Да спасиш дете или бюджетно предприятие? За първото получаваш по-голяма отстъпка от НАП. Икономическият избор е ясен. Но ако имаш фирма, която получава поръчки от въпросното предприятие – отново да дадем за пример МВР – нещата се усложняват.

И нищо чудно, че въпреки по-големите данъчни отстъпки, българите даряват повече пари на държавни институции, отколкото за спасяване на деца.
А и въпросните фондове, както и множество други структури като агенции за социално подпомагане, културни институти, училища, болници и т.н., са на държавна издръжка.

Финансирането им с дарения показва, че българската държава не събира достатъчно данъци, за да покрие реалните си разходи.

Разбира се е възможна и другата гледна точка, че даренията са по-справедливия начин на финансиране на държавата, тъй като за разлика от данъците са доброволни.

Но при всички случаи трябва да се сложи ясна граница между държавното и частното финансиране, тъй като никой гражданин не иска да го управляват купени с дарения държавни институции, които при това вземат парите му под формата на данъци.

При желание може да дарите пари и на НАП. Само внимавайте с щедростта, защото според закона общият размер на данъчните облекчения за дарения не може да е повече от 65% от годишната данъчна основа.

Всички данъчни облекчения се ползват с подаване на данъчна декларация за доходите до 2 май 2011 г. Повече информация за ползването на облекченията можете да получите на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.