Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че ще настоява за ограничаване на възрастта на автобусите за превоз на пътници, както и да бъдат поставени антиблокиращи системи, системи за стабилизация, за колани. Министърът допълни, че още другата седмица ще се съберат експерти и ще започнат работа по тези теми.

Пред bTV Московски припомни, че преди няколко месеца е направен опит за промяна в Закона за автомобилните превози. Парламентът го е отхвърлил с аргумента, че проблемът не е в годините на автобусите, а в контрола. Амортизацията е много голяма, каза министърът.

Ивайло Московски изрази съболезнования към близките на жертвите, загинали при тежката катастрофа на 15 юни на автомагистрала „Тракия“, като допълни, че все още е рано да се каже каква е причината за инцидента.

Според министъра на транспорта проблемът е и в законодателството, и в контрола. На всички автогари ще бъдат сложени пощенски кутии за всички граждани, да подават жалби, ако имат проблеми с пътуването си. ДАИ ще ги събират и ще правят моментални проверки. Да се въведе т.нар. необжалваемост на съставените актове от контролиращите, предложи още Московски. До края на годината ще се въведе видеонаблюдение в специализирани пунктовете за прегледи на автобусите, обеща той.

Пропуските на ДАИ са в липса на достатъчна превенция, каза Ивайло Московски. Това е причината, поради която той вчера е уволнил ръководството на "Автомобилна администрация". Той посочи, че най-драстичните нарушения на автобусите на междуградските линии са неспазване на маршрутните разписания.

На компания "Ентуртранс", на която е автобусът, катастрофирал в злополучната нощ, вече й е отнет лицензът. Снощи е тръгнал автобус на тази фирма, защото още не е била влязла в сила физически санкцията, поясни министърът.

Тежка катастрофа на автомагистрала „Тракия“ на 15 юни отне живота на осем души. Автобус марка „Мерцедес“, пътуващ от София за Бургас, се обърна и се самозапали на аутобана. 22-годишното возило е собственост на фирмата „Бургас тур – 90“, а лицензът за превоз на пътници е на друга бургаска фирма - „Ентуртранс“, и вече е отнет. Автобусът се е движел по магистралата с допустима скорост, а огледът установи разрязана задна гума. Още вчера министър Московски заяви, че ще инициира промени за ограничаване на възрастта на автобусите, а от своя страна председателят на транспортната комисия в парламента Иван Вълков обясни, че не може само възрастта да е критерий за сигурността на рейсовете и допълни, че трябва по-строг контрол в пунктовете за годишен технически преглед.