Пазарът на енергия трябва да се либерализира така, че цената на тока да отговаря на разходите за производство. Плавно и постепенно трябва да се вземат компенсаторни мерки как хората могат да посрещат сметките за ток. Това обясни в предаването Кой говори по Дарик изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. По думите му тласкането на хората в спора как да се намали цената на енергията не е продуктивно, а протестите трябва да се за това, че доходите им са ниски и не могат да посрещнат разхода си за енергия.

Докато цената на тока не се определя пазарно, проблемите ще се възпроизвеждат, защото цената се определя от политиците, смята Данев. „Когато цената се определя от политика, тя има риск, независимо какъв контрол ще се сложи. Трябва да се отстранят политиците от определянето на цената, да се върне макроикономическите баланси така, че хората да посрещат тези разходи, които са нормални и да се прекратят произволните определяния на цената от дали е Юлиана, дали Семерджиев", коментира изпълнителният председател на БСК.

Той обясни, че НЕК трябва да бъде разбит на пет дружества, всяко с лиценз и да се приемат вторият и третият пакет на европейските директиви за либерализация на пазара. „Последствието от това ще е, че цената на преноса, която в момента е една от най-високите в Европа, ще падне. Цената на преноса е безумна, защото НЕК от там пълни своите касичка да покрие тези загуби, които е направила", коментира Данев. Второто нещо, което според него може да се направи, е борса за вътрешния пазар и това, което остане от енергията – борса за външния пазар.

Постепенно трябва да вадим политическите решения от икономиката, смята Данев. По думите му трябва да има генерални промени във философията на управление на страната ни, защото иначе тези процеси ще се възпроизвеждат.