Държавата в никакъв случай не трябва да се нагърбва с нови заеми, нито пък служебният кабинет да получава правомощия за това, заяви в Кърджали вицепремиерът в оставка Даниела Бобева.

Няма никакви причини държавата да тегли кредити, финансово-икономическото състояние на страната към момента не налага извънредни мерки, трябва всички правителства да се придържат към строга фискална политика, подчерта Бобева и отказа да коментира лансираната от президента Плевнелиев идея за нови правомощия на служебния кабинет.

Запитана за тенденциите в казуса с КТБ, тя отговори предпазливо. "Работила съм 11 години в БНБ, но съм в неплатен отпуск от БАН и ще се върна там на работа. Познавам всички колеги в БНБ и за мен беше голям шок случващото се, преживях много тежко това. Единствено и само в правомощията на БНБ е да знае какво се случва с КТБ и в останалите банки, и да намира най-добрите начини за решаване на проблемите, а политиците и правителството могат да подкрепят решенията. В БНБ надзорниците си вършеха перфектно работата до месец май т.г., вярвам, че проблемът ще се реши", заяви вицепремиерът в оставка. 

Бобева припомни и кризата около ПИБ, преодоляна със съвместните усилия на банковите експерти, политическите сили и кабинета. Нещата винаги се решават заедно, но по традиция дружно си създаваме проблеми, коментира още тя.

Даниела Бобева пристигна в Кърджали само ден след оставката на правителството и се включи в заседанието на Националното сдружение на общините в България, като успя да се срещне и с кметове и граждани на общини, през които е планирано да преминава интерконекторната връзка България-Гърция. 

По-голямата част от собствениците на имоти по трасето на газовата връзка с Гърция имат претенции за сервитутното право, но интересите им ще бъдат напълно защитени и гарантирани, подчерта вицепремиерът. 

Един от кметовете в Момчилград е поставил въпроса за вододайната зона, в съседство на която ще минават тръбите на газопровода. Съгласно договора и техническия проект трасето там ще бъде съобразено с изискванията, и е напълно възможно тръбата да бъде изместена, уточни тя.

Бобева ще изпрати с писма до кметовете в региона аргументирани отговори по всички въпроси, свързани с тревогите на стопаните. Проблемите на собствениците на земи по трасето, които развиват някакъв бизнес там, ще се решават поотделно, със специално внимание на всеки случай, увери тя. Според нея по принцип общинските съвети в Кърджалийско подкрепят проекта, но имат правото да търсят отговори.

Всички собственици на земи ще получават компенсации за това, че трасето минава по тях, но ще има определени ограничения за дейности върху тръбата, обясни вицепремиерът в оставка. Наличието на газопровод под нивите няма да пречи на отглеждането на тютюна, който е основен поминък за голяма част от населението в региона. 

Всички детайли и евентуални рискове по проекта на стойност 45 млн. евро Бобева е разяснила на серия от срещи днес в Кърджали. Газопроводът ще привлече инвеститори, ще се развива бизнес и ще има работа, подчерта тя. Според нея е възможно до края на годината изграждането на интерконекторната газова връзка с Гърция и усвояването на средствата по проекта да стартира.