27 души са задържани при мащабна операция в цялата страна за данъчни престъпления, проведена от ДАНС и специализираната апелативна прокуратура.

При акцията са иззети множество документи и са разпитани над 50 свидетели. Щетите за държавния бюджет са в размер на около 30 млн. лв.

Източването на хазната е ставало, чрез фиктивни сделки по документи, след които се е претендирало за възстановяване на средствата и пълен данъчен кредит. Престъпните групи са се занимавали с търговия на захар и сухо мляко, петролни продукти, както и с автомобилни гуми.

Към момента има информация, че в схемата са участвали и държавни и общински служители.

Мащабната операция е реализирана на базата на три отделни досъдебни производства за организирани престъпни групи за извършване на данъчни престъпления.

Установено е, че е една от групите се е занимавала със снабдяване на фирмите с т. нар. „кухи фактури". Над 50 екипа са участвали в операцията. Разследващите са иззели множество фактури и т. нар. „черни тефтери", които реално са отразявали счетоводството на фирмите. От 27-те задържани, в ареста обаче остават 11 души.

Заместник апелативният прокурор на АСП Николай Найденов обясни, че „става дума за префактуриране и създаване на различни търговски дружества, които са сключвали фиктивни сделки, съществуващи само на документи", обясниха прокурорите. По схемата са използвани и роми. Фалшивите дружества са претендирали за пълен данъчен кредит на базата на оборота на дейността на фирмите. Групите са действали от около година, открити са обаче и документи на същите фирми, които отразяват приход от 54 милиона лева за минал период от време, което тепърва ще се разследва.

Общото между трите групи е една от тях, която е изготвяла и доставяла документи за другите две.