Инвеститорите в стоки започват годината оптимистично, но трябва да знаят, че перспективите пред пазара са за стабилизиране и дори известни понижения при някои от активите в края на годината. Това прогнозират от Danske Bank.

 

Анализаторите й разглеждат годината като разделена на две половини. Първата ще бъде време на силно представяне на стоките, което ще е резултат от съживяването на икономическата активност, най-вече от страна на Китай и Съединените щати, както и от отслабването на долара, което ще бъде резултат на количествените улеснения на Федералния резерв. През втората ще има стабилизация и дори понижения в цените, като при някои активи това ще е значително. Причината ще е в достигането на пикови стойности в икономическата активност на Китай и в изхода от количествените улеснения, към който ще пристъпи ФЕД.

 

Анализаторите на Данске банк очакват през 2013 година възстановяването да продължи, а политическата неяснота да отшуми. Глобалната икономика ще отчете 3.8% ръст, което ще надхвърли очакваните 3.3% растеж на Брутния вътрешен продукт през 2012 година. Развиващите се пазари ще се оттласнат от двугодишното дъно, което ще даде тласък на глобалното търсене. Фискалната политика, затрудненото кредитиране в еврозоната и слабото нарастване на заплатите в развитите икономики ще гарантира, че възстановяването от кризата ще е умерено. Основните неясноти ще са около тавана на допустимия държавен дълг на САЩ, както и поисканите свивания на правителствените разходи в страните от еврозоната, което усилва рисковете.

 

Форекс пазара е бичо настроен в началото на 2013 година, отразявайки отслабващите долар, йена и британски паунд. Оптимизмът обаче ще избледнее в края на годината. При валутите влияние в търговията ще имат основно растежът в САЩ и Китай, който ще подкрепя циклично стойността на валутите им, както и продължаващата агресивна монетарна политика, особено при щатския долар и японската йена. На следващо място в търговията ще оказва влияние слабата волатилност, която най-вероятно ще се запази на пазарите. Позатихналите страхове за еврозоната и поетите ангажименти от правителствата също са фактор, който ще бъде важен за трейдърите през тази година. Очаква се валутите на развиващите се икономики да се представят силно през тази година, особено норвежката крона, шведската крона и канадския долар, а централните банки да се фокусират върху благоразумни макро политики. Цялостната обстановка ще подкрепя цикличните валути като еврото, скандинавските валути, валутите, в които се търгуват суровини и валутите на редица развиващи се пазари.

 

По отношение на енергийните суровини от Данске банк изтъкват по-добрите перспективи през 213 година по отношение на добивите и доставките. Заради увеличените добиви в Северна Америка пазарите са спокойни, че търсенето ще бъде обезпечено с достатъчно суровина. Бразилия и Ирак също вдъхват доверие.

 

В краткосрочен аспект търсенето на суров петрол може да намалее и Колкото по-малко зависим от вноса на горива става САЩ, който все още се нуждае от 25% внос, толкова по-важни за пазарите ще стават Китай и Индия, които ще търсят все повече суровина.

 

При суровините извън енергийните, трендът не е еднозначен. При металите, особено в по-енергоинтензивните сектори, в които индустрията страда от ръста на цените, спадът на петрола ще е добра новина.

 

При селскостопанските стоки влияние ще оказва комбинацията от спад на обработваемите площи в глобален мащаб и опасността от екстремни климатични условия, с които фермерите ще трябва да се справят, а това дава основание за очакване на спад в добивите. Въпреки това връзката между селскостопанския сектор и енергийният, може да се очаква, че дори и слаб спад в цените на петрола и биогоривата може да се отрази позитивно върху цените на храните.

 

Препоръката на специалистите от Данске банк е инвеститорите, които залагат на стоки, да хеджират позициите си в началото на годината, но да оставят някои позиции отворени аз втората половина на годината, за да се възползват от момента на стабилизация. Тогава се очаква цените на някои стоки да се понижат, особено на петрола и някои от металите. Тогава може да се появят атрактивни възможности за настъпване на позиция, става ясно още от анализа на Danske Bank.