С въвеждането на данък "лукс" се преминава по скрит начин към подоходното облагане. Това заяви в интервю за Дарик икономистът Гарабед Минасян. Според него това е правилна политика, но трябва да се пренесе направо към подоходното облагане, а не правителството "срамежливо" да пази плоския данък.

По думите на икономиста данъчната политика за следващата година е направена "между другото". Освен това с бюджета за 2011-та година не се правят реформи, защото правителството разчита, че ще закрепи положението за още година. Ето какво още каза Минасян:

Що се отнася до данък лукс, това е един вариант и признание на правителството, че е склонно да натовари повече данъчно високодоходните групи от населението, което е съвсем логично, нормално и редно. Но срамежливо отказва да се докосва до така наречения плосък данък, който налага с едно и също относително данъчно облагане всички слоеве на населението, независимо от това в коя подоходна група са.

В този смисъл не е ли данък лукс така да се каже скрит вариант на подоходното облагане?

Съвсем точно го формулирахте. За да бъде съвсем издържано, би следвало да бъде прехвърлено върху преките данъци и по-специално във вариант на подоходно прогресивно облагане.