Правителството позволи на общините да вдигнат двойно местните данъци догодина. Иначе казано даде свобода на местната власт данък сгради да скочи с до 80 процента - това стана ясно от публикуваните от финансовото министерство предложения за промени в Закона за местните данъци и такси. Идеята е в условията на криза, на спадащи приходи и дупки в бюджетите местната власт да получи свободата да наложи по-високи данъци, нов туристически данък и своеобразен данък „лукс" за имотите с данъчна оценка над средната за общината.

На пръв поглед това би било добра новина за местната власт и недотам добра за данъкоплатеца. Оказва се обаче, че казусът с т. нар. данък „лукс" засега всява повече объркване и въпроси сред кметовете, отколкото надежда за повече приходи. Много от общините и сега трудно събират данъците си и трудно биха се осмелили да ги вдигат още - особено в предизборна година.

Попитахме с днешна дата дали в Пловдив виждат основание да вдигнат с 80 на сто данък сгради, ако стане факт поправката в закона, предложена от финансовото министерство, според която горната граница на данъка ще стане 4.5 промила, вместо сегашните 2.5 промила от данъчната оценка на имотите. Шефът на дирекция „Местни данъци и такси" в Пловдив Николай Ненков каза, че не би препоръчал на кмета подобна стъпка по куп причини.

„Това е въпрос на преценка на общинския съвет, която е продиктувана от икономическата ситуация в самата община. В община Пловдив моето лично мнение е, че нямаме нужда да отидем на горната граница, защото ние сме създали такава организация, която ни позволява да си събираме един много голям дял - над 80 процента, данъчните задължения. Въпрос на организация. Не бих предложил на кмета в сегашната ситуация и при тази събираемост, която имаме, да вдигне промилите за данък недвижими имоти", каза Ненков.

На въпрос към Николай Ненков повече принципа на тоягата или този на моркова прилага, за да събират данъчните в Пловдив над 80 на сто от задълженията на хората към местната хазна, той отговори: „Нито тояга, нито морков, а добрият диалог, защото ние сме в постоянен контакт с юридическите лица, знаем техните проблеми и тежката ситуация, в която са, и по тяхно искане правим разсрочване, отсрочване и така нататък".

И докато в Пловдив не мислят за вдигане на данък сгради най-вече заради добрата събираемост, то в малката силистренска община Алфатар също изключиха скок на местния данък, но точно заради обратното - там и без това трудно събират задълженията към местната хазна.

Кметът на Алфатар Радка Желева подчерта, че тази година събираемостта на местните данъци е най-ниската за последните две десетилетия. „Ние нямаме възможност да вдигаме максимално местни данъци и такси, защото в голямата си част населението е безработно, с много ниски доходи. Ние при сегашното ниво две години вече не променяме промилите за такса смет, защото се увеличиха данъчните оценки и през тази година, аз вече 20 години управлявам тази община, за първи път имаме такова ниско изпълнение. Събираемостта е едва 38-40 процента, а е почти края на годината. За съжаление по-ниска е събираемостта при фирмите. Има фирми, от които никога не можем да съберем данъчните им задължения. Предали сме всички длъжници в НАП, но от там нямаме никакво постъпление. При едно завишаване на данъчните ставки съвсем ще се влоши събираемостта. Идва зима, ние имаме задължение по зимно поддържане от предходната година.

Натрупахме задължения, сега не можем да сключим договор с фирми за снегопочистване, защото не им гарантираме плащането", коментира тя.

Излишно изглежда да питам кметицата на Алфатар дали бъдещият замислян от властта 30 процента по-висок данък „лукс" за имотите с данъчна оценка над средната би решил проблема с липсващите пари за снегопочистване в тяхната община. Самата Радка Желева не беше запозната в детайлите с това предложение, което очевидно повдига много въпроси. Първият - за средната данъчна оценка, която оказа се е относително понятие. „Този данък лукс къде ще се прилага, как ще се прилага. Интересно ми е кои имоти ще се считат за луксозни. Ако се вземе база застроена площ, ние в малките населени места имаме много голяма застроена площ, защото постройките са на един етаж, имало е пристрояване, а при някои надстрояване. Това, ако е критерий, ще утежни още повече финансовото състояние. И не виждам с вдигане на данъците да бъде решен проблемът с ниските ни постъпления. По-добре е да се завишава частта, която ще се предоставя на общините, както беше данъкът върху доходите на физическите лица и както в Националното сдружение (на общините - бел. ред.)сме коментирали да остане поне половината от този данък в общините", каза кметицата на Алфатар.

Шефът на местните данъци и такси в Пловдив Николай Ненков не вижда особен смисъл от въвеждането на по-висок данък за имоти с данъчна оценка малко над средната за съответната община.

„Тази средна данъчна оценка е също много относително понятие. Този предложен текст трябва да отпадне, защото няма да доведе до очакваните резултати. Тава, че едно жилище е да кажем над 100 кв. м не значи, че то попада в категорията да бъде обложено с така наречения данък „лукс". То може да е на човек, който има средни доходи или да е придобил това жилище във времето. Не виждам смисъл хора, които имат апартамент от 100 кв. м да попаднат в тази група и да бъдат обложени с този данък. Когато става въпрос за къщи, е по друг начин, но там пък оценката е съвсем различна и данъкът е различен", коментира Ненков.
Експерти вече изразиха съмнения, че тъкмо този по-висок с 30 на сто данък може да засегне масовите жилища. За по-високия данък, който се предлага за луксозните и мощни коли шефът на местните данъчни в Пловдив смята, че има някаква справедливост в тази идея, но едва ли това ще напълни хазната на общините.

„Мощните автомобили основно са лизингови и евентуално тези по-високи данъци, които биха се събрали, ако този текст влезе в сила, те няма да влязат в Пловдивската община, защото те са лизингови, и ще отидат в общината, където е регистриран лизингодотелят. Затова ви казвам, че го приемам като добра мярка, но не съм убеден, че общините ще имат някакъв по-голям ефект. Ефект може би ще се отчете в София, защото големите лизингови компании са в София", каза Ненков.

Аналогичен проблем отчита и кметът на Алфатар, защото според Радка Желева общината не може да събира данък от фирмите, които се оказват регистрирани в областния град например.

„Данъкът за моторните средства не постъпва в нашата община. Всички тези транспортни средства се движат по нашите пътища, по нашите улици, но приходите отиват в областния център, където е регистрацията на МПС-тата", коментира Желева.

В Пловдив не приемат за добра идеята данък сгради да се плаща вече само на две вноски, а не както е в момента - на четири. Това би затруднило погасяването на задълженията. Защото тази година се е увеличил процентът на физическите лица и формите, които плащат тъкмо на четири вноски данъците си.

„Самата икономическа ситуация подсказва, че не бива да се прави това, а да се остави старото положение на четири вноски", каза Ненков.

Според бившия кмет на Шумен Веселин Златев, сега съветник на премиера по въпросите на регионалното развитие малко ще са общините, които ще се възползват от дадената им свобода да вдигнат почти двойно данък  сгради.
„Правилно е действието на правителството да се даде някаква възможност на местните власти в условията на криза да разширят свободата на о

рганите на местната власт за определяне и на по-високи ставки за определяне примерно за данък сгради. Според мен обаче по редица съображения в о

громна част от населените места това няма да се случи, защото като изключим няколко големи града и няколко курортни градчета, самият българин не разполага с кой знае какви възможности, а оттам и като сграден фонд и като условия за живеене, които да позволят драстичното вдигане. Нека не забравяме още веднъж, че след една година предстоят и местни избори. Мисля, че и самите кметове, и

 кметските администрации, и общински съвети ще бъдат много внимателни поне в следващата 2011 година, когато приемат своите бюджети. Така че лично аз не очаквам някакво драстично увеличение на местните данъци", каза Златев.  

Според него това дали т.нар. данък „лукс" ще засегне масовия потребител зависи изцяло от критериите, които ще определят местните общински съвети.
„Всеки общински съвет като колективен орган ще има въз

можността да преценява доколко и как въз основа на конкретни критерии, на комплексен критерий би трябвало да подходи и дали ще засегне масовия данъко

платец. Няма защо да се крие, защото е известен фактът, че в България твърде малък процент фирми и индивидуални личности притежават много скъпо имущество. Те очевидно ще трябва да попаднат тук. Но масовият данъкоплатец с 10 или 20 на сто над средната данъчна оценка не бива според мен да попада в този данък „лукс", защото това би било една несправедлива мярка. Мисля, че общинските съвети, а и кметовете ще намерят верния тон и целесъобразния критерий", коментира Златев.