Касата ще плаща с левче повече на специалистите за преглед. Това стана ясно от приетите цени и обеми между Българския лекарски съюз и НЗОК. За да влязат в сила обаче, трябва да се подпише рамков договор. Дали това ще се случи, медиците ще решат на събора си в събота.

От 17 на 18 лв. се увеличава стойността на прегледа при специалист, която касата ще плаща на лекарите. Заради повишената цена обаче падна по-високият брой на прегледите, който беше заложен първоначално за 2014 г.

В момента разчетите дори са с 200 хил. по-малко в сравнение с 2013 г.

"Разбрахме се с касата това да се коригира", казаха обаче медиците. С до 2.10 лв. са увеличени още редица дейности в извънболничната помощ като бронхопровокационен тест с метахолин, уретроцистоскопия, долна ендоскопия, фиброколоноскопия и др.

По-високи са и цените на 27 клинични пътеки. Сред тях са раждането, което се вдига от 500 на 580 лв., операциите на черния дроб стават от 2600 лв. - 3000 лв., операцията на панкреас става 4500 от 4000 лв.

Увеличение има и на някои пътеки за деца - тази за токсоалергични реакции се повишава от 500 на 550, а за възпалителните ставни заболявания от 689 на 730 лв. Цената на интензивните грижи се качва от 357 лв. на 426.

Прогнозният обем на пациентите, които могат да лекуват болниците, обаче също е малък - 1.5 млн., при положение, че тази година се очаква клиниките да имат около 1.9 млн. случая.

За да се оптимизират разходите на болниците, догодина се залага и по-строг контрол. Клиниките ще имат право да фактурират на касата само толкова, колкото им е заложено по бюджет.

Сега директорите дават и втора фактура с реалните случаи.

"Така е, всичко над бюджета им няма да се фактурира, но след строг контрол с лекарския съюз ще може да се плати", казаха от касата.

Според НЗОК това няма да доведе до ограничаване на лечението и особена промяна с 2013 г. няма да има. Директорите обаче смятат, че на практика така се въвежда строг лимит за пациентите.