Работодатели в цялата страна предлагат нестандартни бонуси за служители отличници заради недостига на квалифицирани кадри у нас.

Наградите за лоялните работници започват от безплатни карти за фитнес и плуване, ваучери за шопинг в бутици до безплатна почивка на море или екскурзия в чужбина.

Сред най-щедрите са международни компании от IT сектора. Фирма с офис в Бургас например предлага допълнително към заплатата пари за транспорт, VIP карти за пазаруване в бутици, намаление в ресторанти и ваучери за храна като добавка, показа наше проучване, пише Новинар.

5-звездните хотели по морето пък масово позволяват на служителите си да ползват без пари басейн и фитнес в комплекса извън работното си време. Навсякъде по морето в момента повечето работодатели осигуряват квартира. Предлага се и безплатна храна. Най-много се търсят сервитьори, готвачи и рецепционисти, а заплатите вървят около 1200 лв.

Двойно повече предлагат чужди работодатели, които търсят български персонал. Чешка фирма например набира български бояджии за 1000 евро възнаграждение. Търсят се и заварчици със заплата между 1200 и 1600 евро.

Допълнителни бонуси няма, но служителите подписват трудов договор, плащат им се осигуровки и в повечето случаи квартирата е безплатна. Масово се търсят и дюнерджии от България за работа във Великобритания. Любопитен факт е, че владеенето на английски език не е задължително, но за да ви наемат, трябва да говорите поне турски.

Оказва се, че в момента в Пловдив и Кърджали има и глад за шивачи. Заради това работодатели се надпреварват с промоции за подчинените си. В обява за работа от пловдивска фирма се казва, че първите няколко наети шивачки ще получат допълнителен бонус.

Текстилна фирма в Кърджали пък набира персонал за новата си шивашка фабрика с обещания за двуседмични безплатни почивки в Турция.