Изкуственото понижение на цената на тока, спадът в цената на горивата и краят на отоплителния сезон водят до втора поред месечна дефлация през април. Това е видно от данните за потребителските цени на Националния статистически институт.

 

След спада на цените с 0.5% през март, по което България бе уникална за Европейския съюз, според Евростат, през април има ново понижение с 0.4%. Така
се неутрализира поскъпването от 0.4% на цените през януари спрямо декември 2012-та година и инфлация от 0.1% през февруари спрямо март.

 

От началото на годината до сега животът е поевтинял с 0.5%. Спрямо същия период на миналата година обаче цените са с около 2% по-високи, показват сравнителните данни на НСИ.

 

Изкуственото понижение на цената на тока се е отразило върху средната тежест, която имат разходите за ютилити услуги в домовете. Средно за месеца по това перо цените са били с 0.9% по-ниски, спрямо нивото им от месец март.

 

Токът е поевтинял с 1.1% през април спрямо март, по данни на НСИ. Топлоенергията е паднала с 3.8%.

 

С 1.2% е паднала цената на транспорта. Това е резултат от по-ниските цени на дизела с 1.3%, бензинът А95, който е поевтинял с 1.3%, пропан-бутанът, който е паднал със 7.6%.

 

През април тази година са поевтинели храните и безалкохолните напитки средно с 0.6%.

 

Увеличение има най-съществено в цените на облеклото и обувките, където през април цените са се вдигнали с 5.5%, в ресторанти и хотели, където цените са били вдигнати с 0.4%, в сектора на съобщенията, където има 0.2% увеличение на цената на услугите.