Потребителските цени падат за трети пореден месец през юли 2015 г. НСИ отчита за месеца дефлация от 0.2%. Съществен проблем е, че се понижават основно цените на продуктите, които се поразвеждат в страната.

Спрямо юли 2014 г. дефлацията е 0.2%. Това е първият спад на годишна база на потребителските цени от февруари насам.

През юли 2015 г. спрямо предходния месец най-силно поевтиняват облеклата и обувките - с 2.7% и храните - с 1.0%. В същото време поскъпват стоките и услугите свързани с туризма, като при цените на развлеченията повишението е с 4.5%, а при ресторантите и хотелите, с 0.8%.

Хармонизираният спрямо методологията на Евростат индекс на потребителските цени за юли показва инфлация от 0.2% спрямо предходния месец и дефлация от 1.0% спрямо същия месец на миналата година.

Дефлацията е сериозна пречка пред възстановяването на икономиката на страната, тъй като ниските инфлационни очаквания карат бизнеса да отлага инвестиции и забавят създаването на нови работни места. Пониженията на потребителските цени ефективно намаляват печалбите на компаниите.

В същото време дефлацията стимулира ръста на спестяванията, тъй като води до увеличаване на реалната доходност на депозитните продукти.