Според данните на Изчислителния център на "Топлофикация София" през последния месец на миналата година абонатите на компанията са консумирали 505 806 МВтч или близо 7% по – малко топлинна енергия в сравнение със същия месец на 2012 г., съобщиха от дружеството.

Една от причините за пониженото потребление е по-високата средноденонощна температура +0,5 °C, през м. декември 2013 г., измерена от НИМХ към БАН, сравнена със същия месец на 2012 г. когато е била - 0,8 °C.

По-ниската цена на топлинната енергия сега в сравнение с 2012 г., заедно с намаленото потребление дава комулативно понижение на сметките средно с около 17%. Според информацията, предоставена от Изчислителния център на "Топлофикация София" за декември 2013 г. 7

4% от абонатите на компанията ще получат сметки до 150 лв.Експертите на компанията отново направиха предварителен анализ на сметките на онези свои клиенти, чийто фактури за топлинна енергия са над 300 лв. и проверката потвърди, че както и при изчисляването на ноемврийските сметки в повечето от случаите те са изготвени на базата на реални месечни отчети в сравнително големи жилища или са резултат на определен по-висок прогнозен дял в сравнение с миналия отоплителен сезон.

Припомняме на нашите клиенти, че с решение на Общото събрание на етажната собственост биха могли да поискат от обслужващия ги топлинен счетоводител проверка на заявените нулеви прогнозни дялове в сградата, както и междинен отчет на уредите, за да може да се извърши корекция на прогнозните дялове в случай на значително разминаване с реалното потребление.

"Топлофикация София" има готовност също така да окаже съдействие на онези сгради, които вземат решение и заявят обследване с термовизионна камера. Клиентите могат да се информират за условията на единния телефон за обслужване 0 700 11 111.

Декемврийските си сметки за отопление и топла вода столичани могат да заплащат от днес в касите на Топлофикация София. Във фактурите е индексирана 3% отстъпка от сметката на всеки коректен клиент, който няма просрочени задължения за потребена топлинна енергия и е заплатил последната си сметка в предвидения срок, до 30-то число на месеца.

Клиентите на компанията трябва да имат предвид, че всяка сметка е индивидуална и зависи от много и различни фактори като промени в потреблението в рамките на етажната собственост или реализирани мерки за енергийна ефективност, както и промяна в индивидуалното потребление.

Припомняме, че окончателните индивидуални сметки за топлинна енергия се получават след отчитането на уредите в жилищата на клиентите в края на отоплителния сезон и след изготвянето на изравнителните сметки. Тогава тези, които са консумирали по-малко енергия от определения им прогнозен дял и са платили повече, ще си получат парите обратно, а клиентите, потребявали повече от определения им прогнозен дял, но платили по-малко, ще имат да доплащат.