За трети пореден ден Народното събрание ще чака министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков да информира за преговорите с руската страна за изграждането на атомната централа „Белене”.

Вчера министърът се върна от посещение в Москва. Заради последните събития около проекта "Белене" премиерът Бойко Борисов даде последно предупреждение на енергийния министър. Какво още се очаква да се случи в парламента?

По програма парламентът ще започне работата си с проекто-решението на „Атака” за уреждане на имуществените и социални въпроси на тракийските българи и исканите от Турция компенсации. Дебатите по този въпрос се отложиха на два пъти, по искане на вносителите от партията на Волен Сидеров заради търсене на по-широка база за подкрепа. Вчера депутатите от „Атака” се срещнаха с външния министър Николай Младенов, за да прецизират проекторешението. По време на дискусията в пленарната зала по документа от ДПС обявиха, че мотивите не отговарят на направените след срещата поправки и затова поискаха проекторешението първо да се одобри от някоя от парламентарните комисии и чак тогава да се внесе за обсъждане в пленарната зала.

В оставащото време до парламентарния контрол, депутатите се очаква да гласуват на второ четене и предложените от Синята коалиция промени в закона за ордените и медалите. С тях се забранява награждаването с високи държавни отличия на лица, които са били сътрудници и агенти на бившата Държавна сигурност.