Българинът иска да има сигурни пари, затова ще продължи да спестява в банка, въпреки падащите лихви по влоговете. Спестяванията в банките ще нарастват и догодина, когато инфлацията ще се засили и някои депозити ще имат отрицателна доходност, каза председателят на Асоциацията на кредитните консултанти Тихомир Тошев.

Лихвите по редица депозити вече са под 1%, но годишната инфлация в края на август е само 0%. За 2016 г. обаче инфлацията спокойно може да надхвърли 1%. А лихвите по банковите депозити ще продължат да падат, тъй като банковата система в България е привлякла твърде много средства, а търсенето на кредити остава по-слабо. Това обаче едва ли ще накара българина да се откаже от банковите влогове, смята Тихомир Тошев, цитиран от "Стандарт".

За част от българите най-популярната алтернатива, която би им носила доходност, е покупката на недвижими имоти, допълва той. По думите му от началото на годината има засилено търсене на имоти с цел отдаване под наем. Според експерти от сектора на недвижимите имоти подобна сделка би могла да носи средна годишна доходност между 3 и 6 на сто в зависимост от мястото и вида на имота и е по-добра от това да държим парите си на влог.