Част от средствата от разкрити схеми за изпиране на пари и финансиране на тероризъм да отиват в специален фонд за подпомагане на жертвите на трафик и наркотици.

Това е записано в стратегията за противодействие на изпирането на пари, която кабинетът ще разгледа на първото си заседание след лятната пауза. Министрите ще обсъдят още отчета на Здравната каса за миналата година, промени в реда за отпускане на средства за лечение на деца в чужбина и други.

Промени в постановлението за Фонда за лечение на деца ще бъде една от темите по време на първото заседание на кабинета след лятната пауза. Предлага се да се уеднакви режимът за финансиране на трансплантациите с останалите видове на лечение в чужбина.

По този начин децата, които се нуждаят от трансплантации, също ще могат да се възползват от пълния размер на финансирането за година, което дава фондът - 180 хил. лв. Кабинетът ще разгледа и отчета на Здравната каса за миналата година, според който приходите на институцията са 2,5 млрд. лева, а разходите – 2 млрд. лева.

Очаква се също така правителството да гласува 555 хил. лева издръжка на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси до края на годината.

Министрите ще обсъдят и стратегията за противодействие на изпирането на пари. Очаква се с нея да бъде инициирано създаването на регионален център за борба с престъпления, свързани с финансирането на тероризма.