Парламентът отхвърли предложение на депутата Лъчезар Тошев да отпадне текст в Закона за собствеността, според който собственик на апартамент се изважда от сградата по решение на общото събрание за срок до три години.

 

Против отмяната на текста гласуваха 54 народни представители, 20 бяха "въздържал се", а четирима – "за", съобщи БТА.


Според вносителя от "Синята коалиция" Лъчезар Тошев с текста в закона се нарушава правото на собственост, затова той предлага регламентът да отпадне.

 

Правото на един се разпростира до там, където започва правото на друг човек, каза Тошев, но според него не група съседи, а съдът трябва да решава дали има нарушение на правата.


Емил Радев от ГЕРБ заяви, че възможността един съсед да бъде изваждан, когато нарушава реда, дава защита на обитателите в една кооперация. Решението един обитател да бъде изваден от кооперацията се взима със съгласие на 75 на сто от собственици на идеални части в сградата, каза Радев.

 

Освен това, ако собственик бъде изваден от сграда, това не означава, че ще му бъде отнет апартаментът, допълни депутатът от ГЕРБ.


Собствеността не е само право, а и отговорност, посочи Любен Корнезов от левицата. По думите му, не е редно да бъде допускано един собственик да може да пречи на съседите си, които също имат право на собственост.

 

Някои хора гледат прасета, коне, а преди време една народна представителка гледаше 17 котки - трябва ли да търпим това, попита Корнезов.