Предложените от кабинета промени в закона за акцизите и данъчните складове минаха трудно на първо четене в ресорната комисия по бюджет и финанси вчера.

Депутатите останаха недоволни от мотивите за предлаганите промени и законопроектът вероятно ще претърпи сериозни промени между първо и второ четене.

Правителството предлага драстичен скок на акциза върху горивата, ползвани за отопление, и изравняването му с налога за моторните горива, пише "Сега".

Аргументът на кабинета е, че в момента тези горива не се ползват по предназначение и в бюджета не постъпват дължимите акцизи.

В мотивите към проекта няма оценка как ще се отрази скокът върху потребителите и как се разпределя увеличението спрямо различните горива.

"От данните, които успяхме да получим от митниците, само при газьола 40% от потреблението се държи от държавни и общински институции, 40% са стопанските потребители, 11-12% са гражданите и хотелите и останалото потребление е в строителството. Дори да компенсираме държавата и общините, ефектът за останалите е налице", коментира шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя настоя за по-подробни анализи.

Критики предизвика и преработването на календара за повишаването на акциза за цигарите до 2018 г. Новият вариант ще вдигне цените на цигарите над 5.35 лв. за кутия и се критикува като лобистки, в интерес на определени български производители.