Ограничението за плащане в брой се завишава с цели три пъти и ще важи за суми над 15 000 лева, а не както бе първоначалната идея – над 5 000 лева. Това са решили депутатите от бюджетната комисия при разгледжането на Закона за ограничаването на плащанията в брой на второ четене. Пред Дарик Делян Добрев от комисията обясни, че по този начин ще се спре сивата икономика, но и няма да се ограничи правенето на бизнес в България.

Той даде пример с някои сделки в земеделския сектор. „Един камион дини не струва 5 000 лева, а повече”, обясни Добрев. Според него сделката се сключва „на полето” и ходенето до банката за извършване на плащането би затруднило бизнеса.

Депутатите от бюджетна комисия са решили още да се създаде възможност за плащането на ПОС – терминал в държавните и общинските институции. Все още се обсъжда въпросът дали транзакциите ще са за сметка на самата администрация, или и потребителят ще бъде натоварен с част от нея. При всички случаи сумата ще бъде по-малка от плащането по-банков път, допълни Добрев.

Заплатите също ще се плащат само в банките с изключение на местата, където няма банкови клонове.

Подробностите може да чуете в звуковия файл