Резултатите са направени след оценка на 12 най-често използвани услуги като транспорт, храна, цена за посещение на забележителности, ресторанти, цени на нощувки и др. За целта на изследването са сравнени 28 от най-известните европейски дестинации за туристите, пише БГНЕС. 

Номер 10 в класацията е Страсбург, Франция. Разходите за посещение са около 169,60 паунда. На девето място в класацията е Краков, Полша. Транспортът от летището до центъра на града струва само 1,49 паунда, по-малко от всяка друга дестинация в Европа. След него се нарежда Лисабон, Португалия. Това е най-евтината дестинация за бира – 330 мл. бира струва само 0,97 паунда. 

На седмо място е Прага, Чехия с разходи, възлизащи на 141,24 паунда. Вечерно меню в Прага е много по-евтино, от която и да е друга туристическа дестинация. На шесто място е Дубровник, Хърватия. Обиколка с туристически автобус в морския курорт струва само 6,06 паунда. Петият град в класацията е Атина. Гръцката столица е най-евтината дестинация в еврозоната. 

Естонската столица Талин се нарежда на четвърто място. Карта за използване на градски транспорт за 48 часа струва само 3,74 паунда, което е най-евтината цена в сравнение с всички градове, участвали в проучването. 

Трето място в списъка е за Рига, Латвия. Латвийската столица предоставя на туристите най-евтините цени за нощувка в хотел – две нощи в тризвезден хотел ще ви струват едва 36 паунда. Второто място заема Будапеща, Унгария. Тук трябва да отидете, ако искате да пиете вино – 175 мл. струват само 0,92 паунда. 

Най-изгодната дестинация за туризъм в Европа е Вилнюс, Литва. 

Най-скъпи за джоба на туристите са Бостън, Ню Йорк, Стокхолм, Амстердам, Рим, Копенхаген, Лондон и Париж.